• Erato | Koor

  • Erato | Koor

  • Erato | Combo

Geschiedenis

Sinds 13 september 2021 staat Erato onder muzikale leiding van de gediplomeerde en gedreven dirigente Vera Keijsers. In juni 2022 studeerde Vera af als dirigent in de lichte muziek aan de Master of Music. Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum zal op 3, 4, 10 en 11 februari 2023 onze unieke en avondvullende show GROOT gepresenteerd worden.

Vera; "Wat ik altijd prachtig heb gevonden aan samen zingen is de verbondenheid, het vertrouwen en de kracht die je dan binnen een groep voelt. Voor mij is er niets dat dit gevoel kan evenaren en het is mijn drijfveer als dirigent en zangeres.

 

Jennemieke Snijders heeft in februari 2017 het stokje overgenomen van Peter van Beijnum. Als projectdirigent, conceptontwikkelaar en arrangeur heeft ze ons meegenomen naar Miracles and Wonders. Een show die in 2018 op de planken is gebracht. Het was een show waarin alle puzzelstukjes naadloos in elkaar pasten. Een theater dat speciaal voor deze show gebouwd is, verrassende liedjes, een combo dat voor geen enkele ‘rockband’ onderdoet en zangeressen die zich kwetsbaar op gesteld hebben en ook in kleine groepjes, zichzelf durfde te laten zien. 

 

Peter van Beijnum begint in 2012 als dirigent. Met hem beginnen de voorbereidingen voor ‘Happiness’. Erato is met deze concertreeks in 2015 4 avonden helemaal uitverkocht. Samen met Jennemieke Snijders brengt Erato de bezoekers in een ‘flow’,  waarbij zang, muziek en dans volledig in elkaar opgaan. De show is een wervelend geheel van de eerste tot de laatste noot!

 

2001 - Jaar van de ommezwaai

2001 is voor Erato het  jaar van de ommezwaai. Het koor bestaat 30 jaar en bezint zich op haar toekomst. De leeftijd van de leden is meegegroeid met de leeftijd van het koor en dus wordt de naam van het koor Erato (zonder de toevoeging ‘jongerenkoor’). Margot Geuns stopt als dirigent en wordt opgevolgd door Wil Bolenius. Met Wil slaat Erato een nieuwe richting in. Erato ontwikkelt zich tot een popkoor dat avondvullende optredens verzorgt. Het aantal vieringen in de kerk neemt af. De jaarlijkse nachtmis blijft wel nog steeds één van de hoogtepunten. Avondvullende optredens vragen niet alleen om zang, maar ook aandacht voor dans en kleding. In mei 2007 is de eerste grote show een feit: ‘Erato in concert’. Vervolgens wordt het 40-jarig jubileum in 2011 gevierd met ‘Raise Your Glass’. Een show onder leiding van regisseur Lian Berkers en productieleider Nicole Haasen.

 

 

Het begin

In 1971 wordt Erato door Toon Snijders opgericht. De Heusdense jeugd voelt zich direct aangesproken en met een groep van ongeveer 30 jongens en meisjes is Erato een feit. Erato ontwikkelt zich tot een jongerenkoor dat midden in de Heusdense samenleving staat. In de beginjaren luistert Erato veel vieringen in de St. Antoniuskerk in Heusden op.  Vlak na het 10-jarige jubileum komt Erato met een schok tot stilstand. Toon Snijders komt om het leven bij een verkeersongeluk. Erato staat er alleen voor.

Martien Giebels neemt de rol van muzikaal leider op zich. Hij leidt Erato naar het 20 jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan neemt Erato een album op. De opbrengst van het album ‘Leven is veel meer….’ wordt aan de Heusdens kerk geschonken. Dat geld wordt gebruikt voor de restauratie van de kerk.

In 1995 neemt Margot Geuns het dirigeerstokje over. Een jaar later bestaat Erato 25 jaar. Voor deze speciale gelegenheid organiseert het koor een jubileumconcert. 

Zingen daar worden wij vrolijk van en wij willen graag dat jij dat van ons wordt!

En hoe doen we dat?

Met 45 gezellige, enthousiaste zangeressen en een steengoede eigen live band bestaande uit een drummer, toetsenist, accordeonisten, gitaristen en bassist. Het repertoire waarmee we dit doen bestaat uit bekende pophits, musicalsongs en bekende reclame- en filmmuziek. 

De artistieke leiding is in handen van Jennemieke Snijders. Als projectdirigent, conceptontwikkelaar en arrangeur, heeft ze samen met Erato Miracles & Wonders op de planken gebracht. Ook heeft ze, in 2018, samen met Erato en NotaFeliz, Groot Kerst gevierd. Momenteel werkt ze samen met Erato toe naar het 50-jarig jubileum dat in 2021 gevierd zal worden.